Drevna vedska astrologija

Ganesh

Om Gam Ganapataye namah

Ganesh je mitološko biće poznato kao "Onaj koji uklanja prepreke". Zaštitnik je jyotishija i pisaca.On je božanstvo sa ljudskim tijelom i glavom slona, znan kao sin Shive i Parvati. 
U astrologiji se povezuje sa Ketuom - južnim mjesečevim čvorem, koji je jedini Mokša karaka, odnosno donosi oslobođenje, što je glavni životni cilj prema Vedama. 

Slika ili yantra Ganesha se treba postaviti nasuprot ulaznih vrata. Vjeruje se da na taj način Ganesh tjera zle energije van iz kuće. Njegovim slikama, yantrama i kipićima ukrašeni su hramovi i domovi diljem Indije. Budući da je poznat i kao "Gospodar početaka"puđe i molitve u njegovu čast izvode se prije važnih ceremonija i yagyi.

Duhovna učenja uvijek sadrže elemente koji nadilaze granice razumskog shvaćanja. Međutim, iako se mitološki likovi mogu tumačiti metaforički, oni postoje u drugim dimenzijama stvarnosti, za što postoji i znanstvena podloga. Polubogovi, anđeli, vile i druga duhovna bića o kojima govore sve velike religije i razna duhovna učenja dio su naše "unutarnje" stvarnosti. Npr. naš um suptilni element i kao takav može biti bilo što, bilo gdje, bilo kada na način koji želi. Tijela duhovnih bića načinjena su od suptilnih elemenata, baš kao što je i naš um, inteligencija, intuicija i doživljajni sustav te kao takvi imaju utjecaj na naše živote u obliku energija koje djeluju na nas. Kvantna fizika može postojanje duhovnih bića i njihove utjecaje znanstveno objasniti. 
Kroz razne molitve, upaje, yagye i postupke mi se usklađujemo sa njihovom energijom, dobivamo blagoslov i zaštitu.  

Namaste
Stranica u izradi