Drevna vedska astrologija

Karmička astrologija - sudbina ili slobodna volja?

Uzmite svjetiljku u svoje ruke!

Smisao znanja karmičke astrologije je povećanje slobodne volje kroz svjesno djelovanje.
Naša budućnost nije predodređena, ona je samo naznačena, vjerojatna. Hoće li se ili neće očitovati ovisi o nama samima. Stvarnost, sudbina i budućnost nisu isplanirani i utvrđeni, već podložni stvaranju, kreiranju i mijenjanju i svakom trenutku. Cilj Jyotisha nije predviđanje događaja, već usmjeravanje na put evolucije, unutarnjeg rasta i duhovnog razvoja. Karmička astrologija je sastavni dio Jyotish analize i tu je da nam pomogne prepoznati karmičke utjecaje koji se nalaze u nama u obliku naših misli, osjećaja, doživljaja i odluka. Kada ih osvjestimo i upoznamo, možemo na njih djelovati. 

Vrste karme

Razlikujemo nekoliko kategorija karme: 

1. sanćita (sveukupnost znanih i neznanih karmi nakupljenih kroz sve živote), 

2. prarabdha (dio karme koji se manifestira u ovom životu), 

3. kriyamana (naša slobodna volja - mogući rezultat koji stvaramo svojim trenutnim djelima),

4. agama karma (nadolazeća karma koja će se manifestirati u budućnosti). 

Osnovna razlika između agama i kriyamana karme je što se agama karma odvija u našem umu, a kriyamana karmu određuje naša spremnost ili sposobnost da ju provedemo u djelo.Naša budućnost je rezultat plesa slobodne volje i sudbine (karmičkih uvjeta i sklonosti). Stjecanjem uvida u karmu, povećavamo slobodnu volju i osvješćujemo što trebamo činiti da bi netralizirali ili ublažili negativnu karmu i povećali pozitivnu - što je najveća svrha Jyotisha. Sve ove kategorije međusobno su isprepletene čineći mrežu koja se neprekidno mijenja održavajući stabilnost Zakona "uzroka i posljedice", sudbine i slobodne volje. Današnja djela, misli, osjećaji - sutrašnja je sudbina! 

Ukupnost naših misli, stavova, osjećaja, doživljaja, samosvijesti čini naš karakter. Upravo taj  karakter postaje naša sudbinska budućnost. U kojoj je mjeri karakter već predodređen, a koliko svaki pojedinac ima izbora u samoodređivanju otkriva nam Jyotish. On može ukazati na rezultate prošlih karmi koje možemo nadići, na one koji će nas ograničiti i čije posljedice moramo proživjeti. Karma se može manifestirati na različite načine:

1. Dridha karma - to je karma na koju ne možemo djelovati, jer daje nepromjenljive rezultate. Svima nama se, s vremena na vrijeme, nešto dogodi, a da zaista ne postoji ništa čime bismo to mogli spriječiti. 

2. Adridha karma - fleksibilna karma koja uključuje naš slobodan izbor. Današnja adridha karma oblikuje smjer naše buduće dridha ili dridha-adridha karme. To su djela koja činimo u sadašnjosti, koja će poslije oblikovati našu budućnost.

3. Dridha-adridha karma - radi se o događajima koji nismo mogli izbjeći, ali na njih možemo utjecati svojim sadašnjim odlukama i djelovanjima - našom unutarnjom promjenom na bolje.  

Namaste
Stranica u izradi